Între apolinic şi dionisiac: Idan Raichel & Andreas Scholl @ Kurhaus, Wiesbaden (2015)

andreas idan_640

Nu, nu o să mă dau mare că am citit textul lui Nietzsche despre naşterea tragediei din spiritul muzicii. Cine l-a citit intuieşte unde voi ajunge. Cine nu l-a citit o să-l. Am împrumutat binomul estetic nietzschean doar pentru a eticheta experienţa muzicală provocată în această seară la Kurhaus în Wiesbaden de Idan Raichel şi Andreas Scholl. Cei doi artişti au ilustrat perfectissim dualitatea tipologică a muzicii (în cazul în care o vedem doar în două dimensiuni – hi, hi). Scholl, tenor renumit pentru partituri baroce, a mers pe linia lui Henry Purcell & co., la care a adăugat două compoziţii ale frumoasei sale soţii, Tamar Halperin. Care i-a făcut cadou în urmă cu opt ani, cînd s-au cunoscut, un CD cu muzica lui Idan Raichel. (Rar am văzut ceva mai frumos pe o scenă: Tamar la clavecin, însărcinată.)
La rîndul lui, Raichel a făcut ce ştie el mai bine: să dea culoare, să amestece stiluri, melodii, ritmuri, muzicieni, instrumente – fluier din Irak, oud din Egipt, voci din Etiopia şi Israel.
Între dionisiac şi apolinic: colorată, eclectică, intensă, evocatoare, senzuală, atent şlefuită şi plină de viaţă. Aceasta e muzica propusă de Idan Raichel. Care şi-a tuns podoaba de şuviţe, afirmînd că ar putea să ne enumere trei motive spirituale pentru care a făcut-o. Totuşi, din sinceritate, recunoaşte că a făcut-o pentru că aşa l-a rugat soţia (pe care el o numeşte mereu ‘my lady’). ‘Ha, ha’, a rîs toată sala, iar Raichel a adăugat: ‘… şi pentru că un bărbat nu e macho cu adevărat dacă nu se teme de femeia lui de acasă’. Aşa o fi, dacă o spune unul dintre cei mai inspiraţi muzicieni ai momentului. Pe care vă recomand sincer să nu-l rataţi, căci e al doilea muzician care mi-a umezit ochii…

Formula din acest concert:
Andreas Scholl, voce
Idan Raichel, pian, voce
Maya Avraham, voce (I fell in love with her…)
Avi Wogderess Vasa, voce (electric!)
Gilad Shmueli, tobe (bun de tot, ca un ceasornicar de precis!)
Yogev Glusman, bass, vioară (a rupt lacrimile Iordanului cu ea)
Tamar Halperin (clavecin).

Mai multe despre acest proiect aici şi aici. Ilustraţii diverse:

Posted from WordPress for Android

Advertisements